در جامعه ما املاک و مستغلات ارزش مالی بسیار بالایی دارند و معمولاً به عنوان ثمره زندگی و منبع اصلی سرمایهگذاری مردم محسوب میگردند. بنابراین دعاوی ملکی از جمله حوزههای حقوقی پرکاربرد و پرمخاطب در سیستم قضایی بوده و مورد توجه و اهمیت ویژهای قرار دارند. دعاوی ملکی شامل تمامی اختلافات قانونی مرتبط با امور مالکیت، رعایت حقوق و تعهدات مالکان، انتقال مالکیت، اجاره، سرقفلی، تقسیمات زمین، خرید و فروش و سایر امور مرتبط با املاک و مستغلات از جمله خلع ید، رفع تصرف، مزاحمت، یا ممانعت میشوند. این دعاوی ممکن است به صورت مدنی یا کیفری مطرح شوند.
یکی از شایعترین اختلافات ملکی مطروحه در مراجع قضایی مربوط به قراردادهای مشارکت در ساخت است. زمانی که مالک زمین خود را جهت ساخت در اختیار سازنده قرار میدهد و در هنگام اجرای قرارداد اختلافات و دعاوی ایجاد میشود که محتاج رسیدگی قضایی است. ازجمله دعاوی فسخ قرارداد، و یا الزام به ایفای تعهدات...
.
نکته بسیار حائز اهمیت آن است که در این دعاوی خاص قطعاً نیاز به مداخله وکیل وجود دارد. عدم بهرهگیری از خدمات وکلای دادگستری، با توجه به ارزش مالی هنگفت پرونده، و به دلیل فراهم نبودن امکان دفاع مناسب و عدم رعایت اصول دادرسی به لحاظ شکلی و محتوایی، احتمالاً خسارات جبران ناپذیری متوجه فرد خواهد شد. نظر کارشناسان و قوه قضائیه بر آن است که داشتن وکیل در چنین دعاوی الزامی باشد. لیکن با توجه به اصول قانون اساسی ایجاد چنین محدودیتی فعلاً ممکن نیست.
.
جهت دریافت نمونه احکام قضایی مرتبط با دعاوی ملکی کلیک کنید:
.